Scipting in Unreal 4

Door stealthgun op vrijdag 8 augustus 2014 18:28 - Reacties (5)
Categorie: Police Chief (oud), Views: 4.788

In de eerste blogs heb ik het over het spel gehad en vooral over wat het idee er achter is.

Voor de 'trouwe' volgers, ja de blauwe grond is nu echt weg.

Vandaag wil ik ingaan op scripting (blueprints) in Unreal 4, voor alle 'besluiten' en andere mogelijke opties maak ik gebruik van blueprints. Blueprints is nieuw in unreal 4 en komen voort uit het oude kismet systeem, wat nog gebuikt wordt in de UDK engine.

Laat ik iets simpels nemen als het bv de zwaailichten op de politie auto's.

http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/police_car_1_thumb.png

Is dit de blueprint:
http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/police_car_bp_1_thumb.png

Closeup van een stukje:
http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/police_car_bp_2_thumb.png
Programmeurs zullen gelijk veel herkenning vinden, blueprints kan je zien als visueel programmeren.

Je kan (bijna) alle functies gebruiken als in bv C++ maar dan visueel. Ik heb voor blueprints inplaats van C++ gekozen omdat ik gewoon geen C++ kennis heb.

AI
Voor AI Scripting is er wat meer nodig, daarvoor hebben we bv ook een behavior tree nodig (een blueprint die 'beslissingen' kan nemen.

http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/bt_overview_1_thumb.png

Hierin is duidelijk de 'boom' te zien, de blauwe vlakken in het midden zijn de waardes waar hij een beslissing op maakt. Bij deze tree zijn dat statussen. 'Walking' geeft aan dat hij zich gewoon als een burger gedraagd en ook die routes zal lopen. In de 'Robbery' status zal hij naar een actie punt gaan en daar een actie uit voeren. Het laatste deel is nog niet geimplementeerd.

Ik hoop zo een iets beter beeld te hebben gegeven hoe 'scripting' werkt in de Unreal 4 engine.

Design Update
Het eerste 'homemade' object zit ook in het spel.
http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/cup_1_thumb.png

Zelfde mok maar dan met een glas mesh gerenderd.
http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/cup_2_thumb.png

Aangezien mijn totale onkunde en ontwetendheid in 3D modeling, heeft een vriendin van mij dat willen oppakken :).

Zij vindt het wel leuk en wil voor mij wel 3D objecten maken die ik mag gebruiken in het spel, more to come dus.

Auto rijden is ook mogelijk:

De eerste stappen richting een spel

Door stealthgun op zaterdag 2 augustus 2014 00:33 - Reacties (6)
Categorie: Police Chief (oud), Views: 6.866

Vanwege het aantal reacties op de eerste blog al iets sneller een tweede blog.
Het is aan te raden eerst "een begin" te lezen.


Tech Demo
Ik heb een allereerste tech demo gemaakt, je kan zeer weinig maar geeft wel een mooi beeld over de Engine en de besturing van het spel. Volledig WIP natuurlijk.

Police Chief Tech Demo 0.1

De Tech demo heeft een 64bit windows installatie nodig en een grafische kaart die minimaal dx11 ondersteund. Ook moet Visual C++ 2013 geinstalleerd zijn

Police Chief
Laat ik deze blog beginnen met wat te vertellen wat ik voor ogen heb met het spel.

Besturing
het wordt een point en click spel waar bij je via de muis de besturing van je character doet. nu komen er mogelijkheden om beveiling camera feeds te bekijken bv, om dit soort dingen wat gemakkelijker te maken heb ik het wel zo gemaakt dat je de camera van je character wel kan bewegen om je character heen. Ook kan je uit en in zoemen om het wat gemakkelijker te maken om ondergronds je voort te bewegen. De verder besturing van management acties en andere objecten zal worden gedaan doormiddel van de muis en toetsenbord, een verdere invulling hiervan heb ik nog niet en zal in de loop van het ontwikkel process verder uitgedacht worden.

Het spel zelf
Het idee is simpel, er zijn criminelen, politie en burgers

Burgers
Burgers kunnen 3 dingen lopen (als opvulling), rennen (sportief) of vluchten.
Het laatste gebeurd bij een shietpartij of een overalval, als ik het voor elkaar krijg wil ik het ook zo maken dat criminelen de burgers kunnen overvallen op straat of iets dergelijks maar dat moet ik kijken of ik dat technish red.

Criminelen
Deze zullen overvallen plegen en dergelijke. Als ze starten zullen ze er uitzien (of teminste gedragen) als een burger en zullen voordat ze een overval of dergelijke gaan plegen niet altijd even makkelijk te herkennen zijn.

Politie
Jij moet als politie agent dat dus tegen gaan, ze oppakken mogelijk sporen onderzoek. Wat ik er uiteindelijk mee zou willen is dat je dus echt politie agenten kan aansturen. Als een manager (chief) dus. Zo wil ik een detectives, swat teams etc in het spel hebben (ooit).

Nu zullen sommige mensen dit vergelijken met Police Simulator, in ontwikkeling op een cryengine als FPS. Maar ik heb toch iets anders voor ogen. Ik wil uiteindelijk meer op de management aspecten de nadruk leggen. Hoe ik dat precies ga uitwerken moet ik nog zien.

Voordit alles moet ik nog veel werk verzetten en nog veel leren over de unreal engine, maar tot op heden lukt alles nog wat ik als simpele doelstelling heb gezet.

Huidige status
Op het moment van shrijven kan je nog niet zoveel, je kan rond lopen en de camera bewegen.

De AI loopt van targetpoint naar targetpoint, de burger AI kan dit al wel op 2 manieren doen rennend of lopend. Hiermee heb ik een deel van die scripting al af.

Unreal maakt gebruikt van blueprints, hierdoor kan je alles vanuit de unreal editor maken. Ik zal in een latere blog wel eens dieper ingaan hoe AI precies gescript wordt.

level design
Voor de eerste fase wil ik het simpel houden, zo heb ik als eerste een klein gebouw geplaats met 2 appartementen, 1 bank achtig idee (zie er je er niet vanaf maar gaat om het idee), een soort politie station en een kantoor wat leeg staat.

http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/map_1_thumb.png

En 2 metro stations, die wel via een tunnel aan elkaar vast zitten maar deze is nog niet verder 'gevuld'.

http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/map_2_thumb.png

http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/map_3_thumb.png

het dag en nacht ritme zit alwel in het spel, zo wordt het na een aantal minuten donker en komt daarna de zon weer op enz enz. Ook wind simulatie zit al in het spel, alle bomen die je ziet in de screenshots bewegen door de wind.

Dag
http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/zon_1_thumb.png

En toen nacht
http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/zon_2_thumb.png

De eerste character modellen zijn er ook.
http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/char_1_thumb.png

Een begin

Door stealthgun op donderdag 31 juli 2014 22:03 - Reacties (12)
Categorie: Police Chief (oud), Views: 5.304

Ik heb iets sneller dan eigenlijk de planning al een 2de blog gemaakt die wat dieper ingaat over hoe het spel er uit komt te zien + Tech demo. Lees de blog hier.

Na een paar jaar te hebben gedacht over het maken van een spel, het geprobeerd te hebben in PHP. Gefaald hebben in PHP. Heb ik het eindelijk opgepakt en probeer ik een spel te maken.

De Engine
De eerste keuze was ook de lastigste, het idee achter het spel is om een soort 'top-down' spel te maken waarin je keuzes kan maken en AI kan aansturen om in te grijpen bij bepaalde gebeurtenissen.

Eerste maar eens gekeken GameMaker: Studio, kwam tot de conclusie dat dit mij toch niet lag, de engine had zijn limitaties in de gratis versie en vond de stap naar een betaalde versie nogal groot.

Vervolgens gekeken naar unity 3D, UDK en CryEngine. De eerste viel af omdat ik hem grafisch nogal vondt tegenvallen. Het ging uiteindelijk om Unreal of CryEngine. Allebei geprobeerd, maar zelf kreeg ik UDK wat sneller onder de knie. De keuze was dus gemaakt het werd de Unreal Engine.

UDK is leuk, maar Unreal 4 had nogal wat verbeteren, gekeken naar de licentie van Unreal 4 en kwam tot de ontdekken dat je hem voor $19 kan 'aanschaffen' en per direct opzeg baar is. Dat was het proberen waard, en daarin bouw ik dan nu ook het spel.

http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/Overview_1_thumb.png

Eerste level design
Omdat het top down is zijn huizen en gebouwen wat gemakkelijker, er zit geen dak op.
Ik maak dus muren en deuren (en ramen) en het ziet er uit als een huis.

Op het moment zullen sommige mensen de assets herkennen, voor de aller eerste tech demo maak ik gebruik van de standaard assets die Unreal 4 heeft, ik heb de kennis (nog) niet om zelf aan 3D modelling te doen en daarom is het een stuk makkelijker om standaard assets te gebruiken om toch wat te kunnen laten zien.

http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/Overview_3_thumb.png

Zelfs met standaard assets is het een ongelooflijk mooie enigine, je kan best makkelijk dingen voor elkaar krijgen. Maar vooral het grafisch vermogen maakt het een game engine waar je soms versteld van staat.

Op het moment ben ik daarom dus ook vooral bezig om de map wat asset te geven zodat er dingen mee gedaan kunnen worden.

http://www.gjdwebserver.nl/public/Police%20Chief/Overview_2_thumb.png

AI
De AI die ik nu heb gebouw kan 2 dingen, 1 naar een 'targetpoint' lopen of rennen. meer kan het niet althans nog niet. Nadat ik wat dingen op de map heb staan wil ik de AI verder gaan uitwerken.\

Hier gaat wel wat tijd over heen en zal de AI in een volgende blog wat uitgebreider behandelen.